laupäev, 1. november 2014

Riis, riivitud peet ja roheline salat mesiste seemnetega

Looduse suvine lopsakus sügise saabudes taandub, esimeste tugevamate külmade saabumiseni esineb kogu rikkalikkus kontsentreeritult värvilistes puulehtedes, et siis mõneks ajaks vaateväljast kaduda. Ent mitte täielikult: hea toidu armastajad teavad, et mustreid, tekstuure ja värve võib hilissügisel leida mullast. Musta lõuendiga moodustavad kontraste lillad ja oranžid porgandid, kollased kaalikad, valged naerid, pastinaagid ja sellerijuured, kollased ja sinised kartulid, punased, kollased ja triibulised peedid. Just nende viimaste puhul on oluline valida sobiv toiduvalmistusmeetod, et peetide erkroosad triibud liigsel kuumutamisel mitte pruuniks ei muutuks. Kõige kindlam variant on triibulist peeti toorelt süüa, aga mõne isendi maitse on selleks pisut liiga intensiivne ja vahel isegi kibedapoolne. Sel puhul on parim peeti kiirelt kuumutada.



praadimiseks õli
1 talisibul, diagonaalis viilutatud
1 väike Chioggia peet, jämedalt riivitud
2 tl punase veini äädikat
150 ml keedetud pruuni riisi
soola
1 pardimuna
värsket koriandrit

Soojenda pannil madalal kuumusel õli, lisa talisibulaviilud ja kuumuta aeg-ajalt segades paar minutit. Lisa riivitud peet, kuumuta segades veel paar minutit, maitsesta punase veini äädika ja soolaga. Sega hulka keedetud riis, kuumuta läbi. Löö pannile pardimuna ning kuumuta pidevalt segades, kuni toit on kreemjas. Tõsta pliidilt ja sega hulka jämedalt hakitud koriandrilehed.


paar peotäit salatilehti (rukolat, sinepilehti, lisaks midagi mahedamaitselist), väiksemateks tükkideks rebitud
1/2 väikest nuikapsast, tikkudeks lõigatud
1/2 avokaadot, kuubikutena
1 sl valge veini äädikat
soolahelbeid

Sega kõik komponendid kausis segi.


peotäis päevalilleseemneid
1 tl mett
1/2 tl paprikapulbrit
soola

Rösti pannil madalal kuumusel päevalilleseemneid, kuni need on aromaatsed. Lisa mesi, sool ja paprikapulber, kuumuta veel veidi ja sega, et kõik seemned oleksid maitseainetega kaetud. Kalla taldrikule, lase jahtuda ja pudista siis salatile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar