laupäev, 29. november 2014

Väike pidusöök


Ottolenghi retseptidele tuginedes võib ka kesknädalase õhtueine kerge vaevaga tagasihoidlikuks pidusöögiks muuta. Vahel polegi tarvis näpunäiteid gramm-grammilt järgida (selline täpsus on siinsetes tingimustes ehk kaaluta olekus nagunii raskesti saavutatav), vaid piisab, kui retsept on tekitanud huvi mõne uue toiduaine vastu või kombineerinud maitseid, mida ise seni veel proovinud pole. On ju tore minna kööki mõttega viimastele seisma jäänud Savoi kapsa lehtedele kiirelt mingi rakendus leida ning naasta endalegi üllatuslikult maitseelamust pakkuva mitmeosalise toidukorraga. Tänu võlgnen, nagu ikka sagedasti kipub juhtuma, Ottolenghile. Isegi viimasel kohtumisel oma lõputöö juhendajaga arutasime, kui õnnelik on Ottolenghi poeg, et saab iga päev nautida nii isikupärase käekirjaga koka valmistatud toitu. 





1 väike kollane peet, tikkudeks lõigatud
1 magusam õun, tikkudeks lõigatud
värsket peterselli ja koriandrit, tükeldatud
sidruni- ja laimimahla
soolahelbeid
Salatiks sega kõik komponendid kokku ja lase maitsetel tõmmata, kuniks sooja söögi kallal toimetad.


Savoi kapsast, peenikesteks ribadeks
1/2 sl vedelat mett
1 sl valge veini äädikat
veidi soola
Keeda kapsaribasid ohtras kergelt soolaga maitsestatud vees 3-4 minutit, kurna, lisa eelnevalt segatud mesi, äädikas ja sool. Lase seista, kuni tegeled ülejäänuga.

röstitud India pähkleid

75 ml mung dahl'i
150 ml vett
soola
Loputa mung dahl'i sõelal jooksva vee all, nõruta, kalla potti, kata veega ja lisa veidi soola. Lase tasasel tulel osaliselt kaanega kaetult podiseda, kuni kogu vesi on imendunud.

kookosrasva
1 sibul, peenelt viilutatud
1 küüslauguküüs, hakitud
1cm jupp ingverit, hakitud
kuivatatud laimilehti
paar riba laimikoort
1 tl vürtsköömneid
1 tl koriandriseemneid
soola

Sulata pannil keskmisel kuumusel kookosrasv, lisa sibulaviilud ja prae aeg-ajalt segades u 8-10 minutit, kuni sibul hakkab kuldseks muutuma. Lisa kõik ülejäänud komponendid ja veidi soola, kuumuta segades veel u 3-5 minutit. Eemalda laimikooreribad ning lisa keedetud mung dahl, kuumuta veidi, kuni segu on soe. Lisa maitsestunud kapsaribad (kui vedelikku on palju eraldunud, võid selle ära kallata, aga väiksema koguse võib julgelt pannile kallata) ja hakitud röstitud India pähklid. Sega läbi ja tõsta tulelt.

Serveeri salati ja jogrtiga, mille sisse on segatud ohtralt hakitud värsket koriandrit ning maitse järgi laimimahla ja soola.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar