pühapäev, 30. november 2014

Praesaiad

Kui vähegi võimalik, püüan vältida toidu ära viskamist. Nagu öeldakse: "Waste not, want not!" Kõige parem on muidugi püüda alati hankida endale toorainet sellises koguses, mille realiseerimine järgmise poekülastuseni probleeme ei tekita. Paremuselt järgmine variant on võtta oma parima välimuse möödanikku jätnud komponente väljakutsena ning neid kasutada viisil, mis tagaks parima võimaliku maiseelamuse. Jääkide realiseerimine on just nagu omaette toiduvalmistamismeetod, kus kombineeritud saavad kõik kapis leiduvad lõpud – toiduained, mis kutsuvad end ära kasutama. Koka roll võib tunduda teisejärguline, aga samas oli just toiduvalmistaja see, kes need komponendid turult või poest kohale tõi ning lõpuks lisanditega tulemust täiustab.



väike peotäis parapähkleid, viilutatud
1 tl mett
1/4 tl kardemoni
purustatud kakaooatükikesi
Pane pannile viilutatud parapähklid ning kuumuta neid madalal tulel aeg-ajalt segades, kuni pähklid on kergelt kullakarva. Lisa mesi, kardemon ja kakaooatükid. Kuumuta segades, kuid jälgi, et pähklid kõrbema ei läheks. Tõsta mesised pähklitükid küpsetuspaberile jahtuma.

1 tl kookosrasva
2 banaani, peenelt viilutatud
peotäis jõhvikaid
1cm tükk ingverit, peenelt riivitud
Sulata kastrulis kookosrasv, lisa banaaniviilud, jõhvikad ja riivitud ingver. Kuumuta keskmisel tulel aeg-ajalt segades, kuni moodustunud on veel kergelt tükilise koostisega kreemjas mass. Tõsta tulelt.

1 muna
1 kuhjaga sl paksu jogurtit
soola
1 tl mett
2 viilu täisterasaia
praadimiseks veidi kookosrasva
Klopi laias kausis lahti muna, lisa jogurt, näpuotsatäis soola ning mesi. Vispelda ühtlaseks. Pane pann keskmisele kuumusele soojenema, lisa kookosrasv. Tõsta saiaviilud munasegusse, "kasta" neid ka teiselt poolelt, kuniks kogu munasegu on saiadesse imendunud. Tõsta kuumale pannile ja prae mõlemalt poolelt, kuni saiad on kuldpruunid. Serveeri kohe banaani-jõhvikasegu ja kardemoniste pähklitega.


2 kommentaari:

  1. Millal siis esimene kokaraamat ilmavalgust näeb? :) Selliseid väärt retsepte ei tohi ometi ainult endale hoida...

    VastaKustuta
  2. Haha, veidi advendihuumorit! Enne raamatu välja andmist tuleb süüa tegema õppida ja seejärel tutvuda heade fotode tegemise saladustega!

    VastaKustuta