kolmapäev, 2. detsember 2015

1. advent: Jeemenist inspireeritud Lähis-Ida toidud

Jõuluootust iseloomustav olek on nõnda eripärane, ent ometi alati aastast aastasse vältimatult korduv. Kusagil novembrikuus, kui suve lõppemise tõttu tekkinud masendust leevendanud värvilised lehed on mudapruuniks huumusealgeks muutunud, hakkab hinges tekkima helgus vastukaaluks väljas valitsevale pimedusele. Valge aja nappus tähendab nii suurenenud võimalust kui vajadust tubaseks hubaseks olekuks. Ehkki lihtsalt olemine on paljude jaoks viimasel ajal kättesaamatuks luksuseks muutunud ning võib seepärast ihaldusväärne tunduda, eelistan mina siiski lihtsalt perekondlikule koosolemisele koostegemist, ideaalis muidugi toiduga seotut. Et ideedest ikka asja saaks, püüdsime sel aastal olla organiseeritud ning lõime advendiaja jaoks kalendri, kus mõtted konkreetse kuupäeva ja kellajaga ühendasime.

Advendipühapäevi otsustasime tähistada rahvusköökide lähema uurimisega ehk igal pühapäeval keskendume ühele riigile. Et pühapäevi on kokku neli, moodustub valitud riikide esitähtedest sõna "JÕUL" (õigemini said küll riigid selle järgi valitud). Alustasime Jordaaniaga. Antagu meile andeks kõik ebatäpsused, jätsime endale oma tõlgendustes üsna vabad käed, püüd oli täita köök Lähis-Idast inspireeritud roogade hõnguga.

Pühapäevahommikute kohustuslik komponent on pannkoogid, erandit ei saa teha ka advendiajal. Intrigeerivalt kõlas mõte valmistada koogid mannast, mis ilmselt seostub eelkõige mannavahuga. Kookidele andis täisteraspeltamanna mõnusa tekstuuri. Krõbedad, ent samas õhulised kohupiima-mandlitäidisega koogid meenutasid cannoli'sid. Hõrk kitsekohupiim sobitus ideaalselt meega maitsestatud mandlivõiga. Kui soovid kooke hommikul nautida, tee tainas valmis eelmisel õhtul.


Beghrir ehk mannapannkoogid (The Jewelled Kitchen lk 174) 15 kooki

90 ml vett
90 ml piima
3/4 tl kuivpärmi
1/4 tl rafineerimata suhkrut
75 g täisteraspeltamannat
35 g speltajahu
3/4 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Aja piim madalal kuumusel käesoojaks. Sega kausis pärm ja suhkur, lisa 2 sl piima ja tõsta kõrvale. Sõelu teise kaussi manna, jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa pärmisegu hulka vesi ja ülejäänud piim. Sega hästi. Kata kauss rätikuga ja jäta 1 tunniks sooja kohta seisma (segu peaks olema mulliline ja kahekordseks kerkinud). Kui tahad kooke küpsetada hommikul, tõsta tainas pärast kerkimist ööks külmkappi.

Enne küpsetamist sega tainas veel kord vispliga läbi ning lisa vajadusel vett (tainas peaks olema vahukoorepaksune). Küpseta (vajadusel vähese taimeõliga) madalal kuumusel väikesed pannkoogid (läbimõõt umbes 7 cm, praadida vaid ühelt poolelt 2-3 minutit). Valmis kookide keskosale tõsta pika ribana umbes supilusikatäis kitsekohupiima, veidi mandlivõid ja tõsta servad kokku.

75 g mandleid
1 1/2 sl vedelat mett

Kuumuta ahi 150 kraadini. Pane mandlid keevasse vette, keeda umbes minut, kurna sõelale ja loputa kraani all külma veega. Eemalda koored ning rösti mandleid umbes 10 minutit, kuni mandlid on kullakarva. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Jahvata kohviveskiga võiseks, vajadusel jätka mandlimassi hõõrumist uhmris uhmrinuia abil. Sega juurde mesi.

150 g kitsekohupiima


1 kiivi, tükeldatud
1 apelsin, fileeritud, sektoriteks eraldatud
1/2 avokaadot, tükeldatud
1 hurmaa, tükeldatud
9 maasikat
1 banaan
75 ml 35% rõõska koort (Pajumäe)
1 tl maisitärklist
1 tl vett

Sega vesi maisitärklisega ühtlaseks pastaks. Kuumuta koort madalal kuumusel, kuni vedelik hakkab aurama. Lisa pidevalt vispeldades peene nirena tärklisesegu ja kuumuta (endiselt pidevalt vispeldades) paar minutit, kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja jäta jahtuma (vältimaks naha teket, kata koore pind toidukilega).

Püreesta banaan 3 maasikaga ning jaga saadud segu kolme magustoidupokaali vahel. Jaga nõude vahel ülejäänud puuviljad. Tõsta kõige peale vahukoor ja igale portsjonile kaks maasikat.

kardemonikohv

Kui jahvatad hommikukohvi tarbeks kohviube, lisa iga kohvitassi kohta ka ühe kardemonikupra sisu. Edasi toimi nii nagu alati.

Pärast turutiiru, mitme poe väisamist, veiselihapuljongi keetmist ja mõningate ettevalmistustööde tegemist, advenditervituse kuulamist kodulinna raekoja platsil, tuledes jõulukuuse imetlemist, kiigemetsa uudistamist ja õnnistatud leegi transportimist kodulauale paigutatud teeküünaldesse saime teha algust põhiroogade nautimisega. Käiku läksid kogu koduse serviisi kõik osad ehk nelja erineva suurusega taldrikud.




Petersellisalat odrakruupidega (Jerusalem lk 81)
30 g odrakruupi
60 g fetat
1 1/2 sl oliiviõli
3/4 tl za'atar'i
1/2 tl koriandrissemneid, kergelt röstitud ja peeneks uhmerdatud
60 g siledalehist peterselli, nii lehed kui peenemad varred
6 vart rohelist sibulat (30 g)
1 suur küüslauguküüs
30 g India pähkleid, kergelt röstitud, peenemaks uhmerdatud 
1 väiksem roheline paprika, 1cm kuubikuteks
1/2 tl peenestatud vürtsi
1 1/2 sl sidrunimahla
soola ja musta pipart

Keeda (soovitatud eelnevalt leotatud) odrakruubid ohtras vees pehmeks. Murenda feta väiksemateks tükkideks ning sega õli, za'atar'i ja purustatud koriandriseemnetega. Tõsta kõrvale maitsestuma. Haki petersell ja roheline sibul hästi peenelt. Purusta küüslauguküüs. Sega petersell, roheline sibul, küüslauk, purustatud pähklid ja paprika vürtsi ja sidrunimahlaga, lisa kruubid, maitsesta soola ja musta pipraga. Jaga taldrikutele ning säti kõige peale fetatükid.

Punase peedi, redise ja pomeli salat (The Jewelled Kitchen, lk 62)
2 sl tahini't
2cm tükk ingverit, kooritud ja riivitud
1 väiksem küüslauguküüs, riivitud
3 sl laimimahla
1 sl yuzu mahla
75 g rediseid
300 g punaseid peete (u 2 keskmist peeti)
1/2 pomelit
1 sl seesamiseemneid, kergelt röstitud
1 1/2 sl tilli
soola ja musta pipart

Vispelda kokku tahini, riivitud ingver ja küüslauguküüs ning tsitruseliste mahlad, lisa maitse järgi soola ja musta pipart. Tõsta kõrvale, et maitsed seguneksid. Viiluta redised, koori ja viiluta võimalikult peeneks punased peedid. Fileeri pomel ning jaga segmentideks. Jaga taldrikute vahel ära pool redistest, punastest peetidest ja pomelitükkidest, nirista peale pool kastmest. Jaga ära ülejäänud redised, peedid ja pomel, nirista peale ülejäänud kaste, puista peale seesamiseemned ja till. 



1 sl oliiviõli
1 suur sibul, hakitud
250 g veisehakkliha
4 sl tomatipüreed või 1 tükeldatud tomat
1/2 tl soola
2 kartulit, suurteks kuubikuteks hakitud
1/2 l veiselihapuljongit
1 muna
2 sl hakitud koriandrit
1 sl zhoug'i
1 sl hulbah't

Kuumuta malmpannil oliiviõli, lisa sibul ja hakkliha, prae pidevalt segades kümmekond minutit, kuni liha on läbi küpsenud. Lisa tomatipüree, sool ja kartulitükid, kuumuta segades veel paar minutit. Lisa puljong, aja segu keema, alanda kuumust ning lase umbes tund podiseda, kaas osaliselt peal, sega aeg-ajalt. Kontrolli maitsestust. Lisa pidevalt segades lahtiklopitud muna ja hakitud koriander, kuumuta paar minutit, sega sagedasti. Lisa zhoug ja hulbah.

1 pommu, suurteks kuubikuteks tükeldatud
1 tl soola
1 sl oliiviõli
2 dl Kreeka jogurtit
1 suur küüslauguküüs, purustatud
1/4 tl jahvatatud vürtskööment
värsket koriandrit, hakitud

Sega pommutükid soolaga läbi ning tõsta vähemalt 30 minutiks sõelale nõrguma. Pigista tükke kergelt, et liigne vedelik koos osa soolaga eralduks. Kuumuta suurel pannil oliiviõli ning prae pommutükke, kuni need on täiesti pehmed, umbes 10-15 minutit. Tõsta köögipaberiga vooderdatud sõelale, et üleliigsest õlist vabaneda. Sega jogurtisse küüslauk, vürtsköömen ja praetud pommutükid. Tõsta külmikusse maitsestuma. Enne serveerimist kontrolli maitsestust, puista üle hakitud koriandriga.

Malawah (http://www.shebayemenifood.com/content/yemeni-malawah-bread)
1 tass jahu (kasutasime segu täistera odra- ja speltajahust)
90 ml vett
1/2 tl soola
40 g võid
seesamiseemneid


Bint al sahn (http://www.shebayemenifood.com/content/bint-al-sahn)
1 tass jahu (kasutasime segu täistera tatra- ja speltajahust)
1 muna
1 sl vett
30 g võid
1/4 tl soola
1/4 tl kuivpärmi
seesamiseemneid
veidi lahtiklopitud muna
peale niristamiseks vedelat (tatra)mett

Aitäh kõigile retseptiautoritele ja toorainega varustajatele võrratute elamuste eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar