laupäev, 26. detsember 2015

Jõulumaius

Ütleks sissejuhatuseks, et tegemist on mõnusa ja kiire magusa vahepalaga, aga märksõna "kiire" on siinkohal pisut eksitav, sest leivategu peab vähemalt päev enne maiustamist algama. Kui päts kord valmis, on muidugi võimalik erinevate maitsekombinatsioonidega mitu päeva kärmeid eksperimente läbi viia, et iseendale kõige meelepärasemad variandid välja selgitada. Meil ei võtnud lemmiku leidmine eriti kaua aega.


viil Skandinaavia rukkileiba (retsept allpool)
mõnus kiht röstitud mandlitest valmistatud võid
poole pirni viilud
1 purustatud kakaouba
jõhvikaid

Sobib suurepäraselt mõne taimeteega.

Skandinaavia rukkileib ("The Green Kitchen" lk 58)
190 g rukkiterasid
60 g päevalilleseemneid
500 ml keevat vett
250 ml kitsepiimajogurtit
3 sl mett
1 sl meresoola
1 sl fenkoliseemneid
125 g kuivatatud jõhvikaid
5 sl kakaopulbrit
4 tl kuivatatud pärmi
200 g täistera rukkijahu (peen jahvatus)
200 g täistera rukkijahu (keskmine jahvatus)
150 g täistera speltajahu (keskmine jahvatus)
60 g täistera speltajahu (peen jahvatus)
Pane rukkiterad ja päevalilleseemned kaussi ning kalla neile peale keev vesi. Lase 15 minutit seista. (Selle tulemusena jäävad terad leiva sees üsna kõvaks, nii et kes eelistab ühtlasemat tekstuuri, võiks terasid üleöö leotada või suisa poolpehmeks keeta.) Lisa toasoe jogurt, mesi, meresool, fenkoliseemned, kuivatatud jõhvikad ja kakaopulber. Sega puidust lusikaga. Veendu näpuga katsudes, et segu oleks soe.
Sega hulka pärm. Lisa rukkijahu ning sega, kuni on moodustunud ühtlane tainas. Kata kauss toidukilega ning jäta 1 tunniks toatemperatuurile seisma, kuni tainas mullitab kergelt. Lisa järk-järgult nii palju speltajahu, et moodustuks tainas. Kalla segu jahusele pinnale ning sõtku 5 minutit. Vajadusel lisa jahu, aga arvesta, et tainas peabki jääma üsna kleepuv. Vormi palliks ja tõsta tagasi kaussi. Niisuta pealt veega. Kata kauss toidukilega ning tõsta 8-10 tunniks (või ööks) külmikusse. Jaga tainas kahte õlitatud keeksivormi ning silu pealt ühtlaseks. Pintselda pealt veega ning puista üle rukkijahuga. Kata köögikäterätikutega ning lase 2 tundi kerkida.
Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Küpseta 50-60 minutit. Keera ahi kinni ning jäta pätsid veel 10 minutiks ahju. Võta vormidest välja ning jäta restile vähemalt 4 tunniks jahutma. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar