laupäev, 19. detsember 2015

3. advent: vennasrahvaste juurde ehk uurime Ungarit

Eelviimane advent oli meie kodus soomeugrimaitseline ehk püüdsime valmistada roogasid, mida võiks ehk leida ungarlaste juures laualt nende jaoks olulistel tähtpäevadel. Ungari kööki on mõjutanud paljud Euroopa, aga ka Aasia riigid ehk piirkonnad, kust pärit võõrvallutajaid on riigi territooriumile sattunud.


Õhukesed ülepannikoogid ehk palascinta

1 muna
180 ml piima
10 kuhjaga sl jahu
soola
180 ml mineraalvett

Klopi muna külma piimaga lahti. Sega hulka jahu. Lisa mineraalvesi ja näpuotsatäis soola. Küpseta keskmisest kõrgemal kuumusel õhukesed ülepannikoogid.

Täidiseks aja 120 ml (Pajumäe) vahukoort soojaks, tõsta pliidilt, lisa 30 g tükeldatud tumedat šokolaadi ning sega, kuni šokolaad on sulanud. Lase segul jahtuda ning tõsta külmkappi. Klopi vahule, sega hulka 3 kuhjaga sl (Sepa talu) kodujuustu. Meie panime iga krepi sisse lisaks šokolaadikreemile sügavkülmast pärit sulatatud marju (maasikaid, mustikaid ja vaarikaid) ning kõige peale vaarikakeedist. Järgmisel korral prooviks hoopis kirsikeedisega, sest minu jaoks on just kirsid marjadest kõige enam Ungariga seostuvad.




Karpkalasupp (http://www.theworldwidegourmet.com/recipes/szeged-fish-soup-szegedi-halaszle/)

Lugesin ühest jõulutoitude raamatust, et kõige autentsem Ungari karpkalasupp valmib, kasutades kala verd. Nii ehe meie versioon sel korral polnud, kuid kõik toiduks vajalikud kalad said ise roogitud ja tükeldatud.

Puhasta ja pese pool kilo väiksemaid puljongiks sobilikke kalu, näiteks ahvenaid. Kalamari ja niisk jäta alles. Pane kalad potti, kus hakkad puljongit keetma. Roogi umbes kilone karpkala, pea ja saba lõika ära ning tõsta puljongikalade juurde. Vala potti nii palju vett, et kalad oleksid kaetud. Tõsta pliidile, aja vesi keema ning lase madalal kuumusel umbes tunni podiseda. Samal ajal tükelda karpkala umbes 5cm tükkideks, puista üle meresoolaga, kata ja tõsta külma.

Kurna puljong ning tõsta leem tagasi tulele. Lisa soolatud karpkalatükid ja 1 sl paprikapulbrit, samuti kalamari ja niisk. Kui tarvis, lisa külma vett, et kalatükid oleksid kaetud. (Mina lisasin ka õhukesed porganidlaastud ja paprikaribad, aga ungarlased peaksid seda ilmselt hullumeelseks pühaduseteotuseks.) Lase madalal tulel podiseda umbes 10 minutit, kuni kala on läbi küpsenud. Serveeri kohe. (Ma puistasin peale hakitud peterselli, aga see on vist jällegi miski, mida ungarlaste juuresolekul pigem mitte välja pakkuda.)


Hapukapsaga hautatud hakklihaga täidetud kapsarullid
1 kapsapea
100 g suitsusinki, tükeldatud
1 sibul, tükeldatud
2 küüslauguküünt, purustatud
200 g seahakkliha
200 g veisehakkliha
1 dl keedetud riisi
1 muna
1 tl soola
1/2 tl musta pipart
600 g hapukapsast
1 purk konservtomateid
1 sl köömneid
1 sl paprikapulbrit
3 dl vett

1 dl (Pajumäe) hapukoort
1 sl (tatra)jahu

Eemalda kapsalt juureosa. Pane kapsapea suurde potti, täida pott veega ja aja keema. Keeda tasasel tulel, kuni pealmised lehed on pehmenenud. Tõsta kapsapea potist välja ning eemalda ettevaatlikult pealmised lehed, mis on pehmenenud. Ülejäänud pea tõsta potti tagasi ja lase edasi keeda. Korda sama, kuni oled saanud 12 kena suurt kapsalehte. Eemalda lehtedelt rootsuosa.

Kuumuta ahi 160 kraadini. Pane pann tulele ning kuumuta sellel singitükke. Vajadusel lisa rasvainet. Tõsta singitükid pannilt, rasv jäta pannile. Hauta sibulat ja küüslauku madalal kuumusel, kuni sibul on läbipaistev. Tõsta pool segust kaussi ja lase jahtuda. Teine pool jäta pannile ning lisa 300 g hapukapsast, purgitäis konservtomateid, vesi, köömned ja paprikapulber. Kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Lisa kausis olevale sibula-küüslaugusegule praetud singitükid, keedetud riis, muna, sool ja pipar. Sega hästi läbi. Tõsta iga kapsalehe keskosale u 3 sl täidist, tõsta ääred keskele ning keera tihkelt rulli. Pane ahjuvormi põhja ülejäänud hapukapsas ning lao sellele tihedalt külg külje kõrval kapsarullid. Kalla rullidele pannil olev kapsa-tomatisegu. Kata kaanega ja küpseta ahjus 2 tundi. Sega väikeses kausis hapukoor ja tatrajahu. Tõsta rullid ahjust välja, sega osakaupa hapukooresegu sisse paar lusikatäit rullide küpsetamise vedelikku ning kalla saadud segu rullidele. Tõsta vorm uuesti ahju, seekord ilma kaaneta. Küpseta veel 15 minutit. Serveerimisel puista üle hakitud talisibulaga. Ungari roogadest kahtlemata meie lemmik.



Ungari rullid

Tegime kahe erineva täidisega, kuid mooniseemned olid kahjuks mõrud. Tainaosa oli seevastu mõnusalt mure, ilmselt tulenevalt kasutatud searasvast.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar