reede, 11. detsember 2015

Hõuna

Mõnusad on need hommikud, mil on aega iseenda eest hoolt kanda kuhugi kiirustamata. Selleks on variante kaks: sättida enda päevatoimingud hilisemale kellaajale või ärgata piisavalt suure ajalise varuga. Hea hommikusöögi nimel olen nõus mõlemat lähenemist praktiseerima, vajadusel mõlemat korragagi. Varane ärkamine ja usin toimetamine tasuvad end alati ära, seda kinnitavad esimene toiduamps ja sellele peale võetud kohvisõõm. Vihjed, et oled õigel teel, saavad ilmsiks juba varem, kui pannilt või ahjust heljub süljenäärmete tegevust ergutavaid aroome ning poti kaant kergitades jõuab kohale päeva esimene ergastav kofeiinidoos. 


Brokoli-munaminivormid (mugandatult http://hortuscuisine.com/blog/2014/02/17/moufflees-souffle-frittata-muffins-and-a-post-st-valentine-something/) 12 väikest

4 muna
1 sl ja 1 tl oliiviõli
1 sibul, õhukeselt viilutatud
120 g spargelkapsaõisikuid, aurutatud
3 sl riivitud Valio Forte juustu
veidi riivitud muskaatpähklit
näpuotsaga kaneeli
maitseks soola ja musta pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Prae sibulaviile 1 sl oliiviõlis keskmisel kuumusel u 10 minutit, kui pann tundub liiga kuiv, lisa veidi vett. Eralda munakollased munavalgetest. Lisa munakollastele 1 tl oliiviõli, sool ja pipar, riivitud muskaatpähkel ja kaneel. Vahusta miksri abil heledaks kohevaks vahuks. Sega juurde praetud sibul ja aurutatud spargelkapsas. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga. Sega osakaupa munakollasesegu hulka. Jaga tainas paberiga vooderdatud muffinipanni pesadesse (arv sõltub panni pesade suurusest, meie saime 12 tk). Küpseta 15-20 minutit. Serveeri seene-tomatikastmega.

Seene-tomatikaste
veidi oliiviõli
1 väike sibul, tükeldatud
1 küüslauguküüs, peenelt hakitud
näpuotsaga tšillihelbeid
maitse järgi roosat soola
10 heledat šampinjoni, neljaks lõigatud
3 konservtomatit koos vedelikuga, lisaks veidi köögiviljapuljongit või vett
kaks suurt oksa tilli, tükeldatud

Kuumuta pannil veidi oliiviõli. Prae sibulat keskmisel kuumusel u 5 minutit, lisa küüslauk, prae veel 3-4 minutit. Lisa tšillihelbed, sool ja šampinjonitükid. Prae u 5 minutit. Lisa konservtomatid ja vedelik, suru tomatid pannilabidaga katki. Kuumuta tasasel tulel u 10 minutit. Sega hulka tükeldatud till ning maitsesta.



Väiksed rugelach'id (muudetult http://smittenkitchen.com/blog/2015/12/pull-apart-rugelach/) 18 väikest

65 g jahu
1/4 tl soola
50 g toasooja kitsepiimast toorjuustu
50 g toasooja võid

3 sl maasikamoosi
25 g tumedat šokolaadi, peenelt hakitud
6 kuivatatud aprikoosi, tükeldatud
9 pekaanipähklit, röstitud
1 tl kaneeli

määrimiseks veidi muna või toorjuustu
peale puistamiseks Demerara suhkrut

Sega jahu ja sool. Näpi kiirelt hulka toorjuust, seejärel või, kuni moodustub ühtlane tainas. Ära liialt hoogu satu, mida kiiremini tegutsed, seda parem. Mässi tainapall toidukilesse ning suru veidi lapikumaks. Tõsta u 30 minutiks sügavkülma. Kuumuta ahi 175 kraadini. Võta tainas kile seest välja ning rulli nelinurgaks suurusega 20x30 cm. Täidiseaineid jaga ühtlaselt kogu taina ulatuses, välja arvatud u 2cm riba ühe pikema ääre juures. Teisisõnu määri tainatükile maasikamoosi ning puista peale šokolaadi, aprikoose, pekanipähkeid ja kaneeli. Keera rulli pikemast täidisega kaetud otsast, ühenda valmis rulli otsad ning tõsta külmkappi umbes 15 minutiks tahenema. Lõika rull 18 tükiks, aga mitte lõpuni välja, vaid jäta ringe sisemine pool ühendatuks. Määri peale õrn kiht toorjuustu ning puista üle Demerara suhkruga. Küpseta 25 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda, muidu on küpsetised liialt muredad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar