kolmapäev, 9. detsember 2015

Oivaline õhtusöök

Mu suurimaks iidoliks kokandusmaailmas on Yotam Ottolenghi. Ta retseptid ei jätta kunagi mu maitsepungi üllatamata. Ta toitude maitsete harmoonia on minu jaoks täiuslik. Üks tema retsepti järgi valmistatud toit tähendab suurepärast õhtusööki. Kaks Ottolenghi retsepti kombineeritult tagab oivalise elamuse. Ja nii juhtuski, et ühe täiesti argise teisipäeva õhtueine ajal jäi aeg korraks seisma.



Mündimekiga ahjuriis Kreeka pähkli ja granaatõuna salsaga (veidi muudetult http://www.bonappetit.com/recipe/baked-minty-rice-with-feta-and-pomegranate-relish)

Ahjuriis
250 ml täistera basmatiriisi
400 ml vett
1/2 tl roosat soola
musta pipart
peotäis kuivatatud münti
25 g võid, tükeldatud
110 g fetat, 1/2cm viiludeks lõigatud

Kuumuta ahi 200 kraadini. Puista loputatud riis 23cm läbimõõduga klaasvormi põhja, raputa peale sool ja jahvata maitseks musta pipart, puista üle mündilehtedega ning kalla peale vesi. Lõpuks puista peale võitükid. Kata fooliumiga, tõsta vorm ahju ning küpseta 40 minutit. Võta ahjust välja, eemalda foolium ja mündilehed, torgi riis kahvliga õhuliseks. Säti peale fetaviilud ning küpseta grillrežiimil veel umbes 10 minutit, kuni juust on pealt pruunikas. Serveeri salsaga.

Salsa
4 sl tükeldatud röstitud Kreeka pähkleid
6 sl tükeldatud rohelisi oliive, kivid eemaldatud
6 sl granaatõunaseemneid
1/2 sl sõstrasiirupit (või granaatõunasiirupit)
1 väike küüslauguküüs, purustatud
2 sl hakitud peterselli
2 sl oliiviõli
musta pipart
vajadusel veidi roosat soola

Sega kõik komponendid omavahel, maitsesta.



Röstitud pommutükid mandli-petersellikastmega (veidi muudetult http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/oct/10/aubergine-recipes-turkish-imam-bayildi-hungkar-begendi-roast-with-tarator-yotam-ottolenghi)

1 väiksem küüslaugupea
2 pommut, piki- ja ristipidi poolitatud, siis pikkupidi kolmeks lõigatud
oliiviõli
50 g mandleid, blanšeeritud ja röstitud
10 g peterselli
3 anšoovist
1/2 sl head punase veini äädikat
2 kooritud tomatit (talvel konservist), riivitud

Lõika küüslaugupeal ära ülemine neljandik ning tõsta alumine osa fooliumitükile. Nirista peale õige veidi oliiviõli ning näpuotsaga soola. Mässi küüslaugupea fooliumi sisse ning tõsta riisipanniga samal ajal ahju. Sega pommusektorid 2 sl oliiviõli ja 1/2 tl soolaga. Säti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui küüslauk ja riis on 5 minutit ahjus olnud, tõsta ka pommupann ahju. Rösti pommusektoreid u 35 minutit (umbes samaks ajaks peaksid valmis saama nii riis kui küüslauk). Mässi küüslauk fooliumist lahti, lase veidi jahtuda. Pigista küünte sisu kaussi, lisa mandlid, petersell, anšoovised, punase veini äädikas ja 50 ml vett. Surista sauseguriga ühtlaseks. Säti pommusektorid taldrikule, puista üle riivitud tomatiga ning nirista kõige peale mandli-petersellikastet.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar