esmaspäev, 22. september 2014

Räimed, juurikad ja tomat


Mõned toidud on head, mõned erakordselt maitsvad. Mõned eined on toredad, mõned unustamatult erilised. Kui argiõhtu toit liigitub mõlema jaotuse puhul teise kategooriasse, võivad kergesti tekkida südametunnistusepiinad: kas poleks pidanud paremaid palasid ehk mõne erilisema sündmuse tarbeks hoidma, kuidas üllatada oma maitsepungi järgmistel tähtpäevadel? Need pisut etteheitvateks küsimusteks vormitud kõhklused takistasid esialgu tänast õhtueinet nautimast, ent lõpuks hallollus taltus. Selmet kahelda, sai esmaspäevaõhtune pidusöök täiesti legitiimse põhjenduse, kui mulle meenus, et homme juba kella 5 ajal algab kalendri järgi sügis. Viimastel nädalatel palju kauneid hetki pakkunud vananaistesuve lõppemine on ilma igasuguse kahtluseta väärt meeldejäävat maitseelamust. Meelt ja ihu rõõmustasid sel puhul kõrvitsa-pastinaagitamp crème fraîche'i, murulaugu ja praetud sibularõngastega, rukkijahus paneeritud räimed ja tomati-granaatõunasalat. Retseptid pärinevad peamiselt minu kulinaarse A ja O ehk Ottolenghi varamust ja olgu need üles tähendatud tuleviku tarbeks, mil tarvis mõnd erilist einet meenutada. Jagus lahkelt kolmele.


Kõrvitsa-pastinaagitamp

400 g kõrvitsat, 2cm tükid
1 väiksem küüslaugupea
300 g pastinaake, 2cm tükid
200 g toasooja crème fraîche'i
10 g murulauku
3/4 tl muskaatpähklit
2 suurt sibulat

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Pane kõrvitsatükid ahjuplaadile, nirista peale 1-2 sl õli, lisa veidi soola ja pipart ning sega läbi. Lõika küüslaugupea ülevalt umbes 0,5 cm jagu lühemaks ning pane ahjuplaadile. Tõsta ahju ning küpseta umbes 20 minutit, kuni kõrvitsatükid on pehmed. Keeda pastinaagitükke soolaga maitsestatud vees umbes 20 minutit, kuni pastinaagitükid on täiesti pehmed. Kurna ning kalla suurde kaussi.

Kui juurikad küpsevad, viiluta sibul rõngasteks ning prae osade kaupa kõrgel kuumusel. Mõned sibularõngad olgu tumepruunid, teised kullakarva, siis on maitsete ja tekstuuride mitmekesisus tagatud. Praetud rõngad tõsta vahukulbi abil sõelale nõrguma ning raputa üle vähese soolaga.

Pigista pastinaagitükkide sekka küüslaugupea sisu, maitsesta muskaatpähkli, soola ja musta pipraga ning tambi nuia abil pudruks. Kalla hulka kõrvitsatükid ning sega, aga jälgi, et kõrvitsatükid päris pudruks ei läheks. Vala sekka crème fraîche ja lisa murulauk, sega kergelt läbi, et jääksid triibud.


Tomati-granaatõunasalat

erineva värvi, kuju ja suurusega küpseid kodumaised tomateid
punast kodumaist paprikat
punast kodumaist sibulat
purustatud küüslauguküünt
külmpressitud oliiviõli
granaatõunamelassi
valge veini äädikat
purustatud vürtsi ja riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
serveerimiseks granaatõunaseemneid ja punelehti

Haki kõik köögiviljad 0,5cm tükkideks, lisa kastmekomponendid, sega läbi ja maitsesta. Puista üle punelehtede ja granaatõunaseemnetega.



Rukkijahus paneeritud räimed

värskeid räimi, puhastatud
jämeda jahvatusega täistera rukkijahu
muna

Löö sügavamas taldrikus lahti muna. Teisele taldrikule vala rukkijahu ning maitsesta see soola ja musta pipraga. Paneeri räimerümpasid esmalt jahus, siis kasta munasse. Prae räimesid õlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt.

Serveeri vastavalt iseenda ilumeele ettekirjutustele. Meil oli väärikaks järjeks Ottolenghi uuest kokaraamatust "Plenty More", mille kõik retseptid on ilma igasuguse kahtluseta tarvis läbi proovida, pärit pirnimagustoit. Võttis sõnatuks! Tänaseks side lõpp.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar