reede, 12. september 2014

Täidetud taldrikkõrvits

Kuigi meil saagikat rullkõrvitsataime aias kasvamas pole, on külmiku köögiviljasahtlis suvisel ajal igal ajahetkel ikka paar rohelist, suve edenedes vahel ka helerohelist või kollast rullkõrvitsat. Mõned peavad seda vilja veidi iseloomutuks, aga ilmselt just sellest tulenevalt on ta mitmekesine tooraine, mis sobib nii magusatesse kui soolastesse roogadesse, tarvitada saab hommikul, lõuna ajal või õhtul, toorelt, praetult või ahjus röstitult. Märke tüdimusest ei ilmenud selgi aastal, aga lihtsalt vahelduse ja uute väljakutsete mõttes sattus eelmise nädala turukotti veidi teistsugune kõrvitsaline: taldrikkõrvits, mis esialgsel takseerimisel pisut ülekasvanud mulje jättis, aga tegelikult väga mahlane ja maitseküllane oli - isegi suuremat sortsi seemned olid hamba all mõnusalt krõmpsuvad ja magusa mekiga. Täidiseretsept ilmselt originaalsusele ei pretendeeri, kuigi sündis pliidi ja külmiku vahelisel internetiühenduseta alal, aga väärib värske maitse tõttu siiski üles tähendamist. 



1 suurem taldrikkõrvits
1 dl (punast) kinoad
2,25 dl vett
paar puneoksa
veidi soola
peotäis värskeid aedube
1 väga väike küüslauguküüs
peotäis punet
veidi piparmünti
1 talisibul
soolahelbeid
pehmet kitsepiimajuustu

Lõika taldrikkõrvitsal ülemine osa ("kaas") pealt ning uurista lusika abil välja seemnerikas sisu. Maitse - kui meeldib, haki peeneks ja lisa täidisesse. Mõõda kastrulisse kinoa ja vesi, lisa puneoksad ja näpuotsatäis soola. Lase keema tõusta, lisa oad, kata kaanega ning lase vaiksel tulel podiseda, kuni kogu vesi on aurustunud ehk umbes 15 minutit. Kontrolli, et oad oleksid pehmed. Kui kasutad vanemaid ube, võid need eraldi keeta (toored oad on teataval määral mürgised ning põhjustavad seedevaegusi). Samal ajal valmista ette ülejäänud täidisekomponendid: haki küüslauguküüs, pune- ja piparmündilehed ja talisibul ning pane kaussi. Pudista hulka kitsepiimajuust, seejärel sega sisse veidi jahtunud kinoa (eemalda puneoksad) ja oad, lisaks veel maitse järgi soolahelbeid ja ehk vähemalt osa taldrikkõrvitsa sisust. Püüa kogu täidis kõrvitsasse mahutada, kata kaanega ning küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit, kuni kõrvits on pehmenenud, ent parajalt krõmps.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar