neljapäev, 23. oktoober 2014

Värviteraapia hommikuks, lõunaks või õhtuks

Mulle meeldib, kui mu taldrikul on värve, kirkaid ja elavaid, söögiisu tekitavaid, terapeutiliselt mõjuvaid. Selguse huvides olgu lisatud, et küll mitte liiga palju korraga ega kunstlikku päritolu. Kuigi hooajalist toorainet kokku sobitades on enamasti ikka tulemuseks harmooniline värvikooslus, siis mõnikord on tore toiduainete valikul just värvidest lähtuda ning mõelda võimalikele tekkivatele värvigammadele. Kui meel vajab rahustamist, võib eksperimenteerida ühe värvi erinevate varjunditega. Kui hing ihkab midagi põnevamat, on sobilik tekitada kontraste. Värvide järgi valin vahel turul kaupagi. Eelmisel turupühapäeval pistsin muuhulgas korvi mõned läbinisti lillakassinised kartulid. Kohe pärast keetmist olid sisu pude ja veidi kahvatu (need purustasin kahvliga ning sõin köömnetega maitsestatud kõrvitsatükkide ja feta-küüslaugu-jogurtikreemiga), jahtunult muutus lilla toon tunduvalt intensiivsemaks. Pistsin paar mugulat külmikusse, nende võrratu violetne värv jäi kauaks silme ette. Kui õhtul voodis hommikusöögile mõtlesin, teadsin, et lähtepunktiks saavad kartulid.



praadimiseks avokaadoõli

1 pastinaak, õhemad viilud
1 küüslauguküüs, õhukeselt viilutatud
1 õun, viilutatud
Vala pannile veidi õli ning prae keskmisel kuumusel pastinaagiviile, kuni need kuldseks muutuvad. Lisa küüslaugu- ja õunaviilud, kuumuta veel. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta taldrikule.

2 kartulit, paksemad viilud
1 šalottsibul, viilutatud
Vala pannile veel veidi õli. Pane pannile kartuli- ja sibulaviilud, prae aeg-ajalt segades, kuni need on kuldpruunid. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta taldrikule.

2 suuremat lehtpeedilehte, tükeldatud
veidi vett
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Vala pannile lehtpeedilehetükid ja veidi vett, kuumuta paar minutit, maitsesta soola ja pipraga.

Serveerimiseks
pošeeritud pardimuna
ürdivinegretti

Ürdivinegrett
peterselli ja tilli
mett
valge veini äädikat
sinepit
oliiviõli


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar