kolmapäev, 3. veebruar 2016

Torta della Nonna

Ehkki lihaga toimetan köögis harva, leiab me kodusest külmkapist alati erinevaid piimatooteid: pastöriseerimata kitsepiima ning sellest valminud mõnusalt püdela konsistentsiga jogurtit, toorjuustu, kohupiima, mõnikord ricotta't. Lisaks lehmapiimast tehtud petti ja hapupiima või keefirit ning ikka ja alati mõnd juustu, millega soolastele roogadele viimast lihvi anda. Valikust ei puudu ka või ja talumunad. Need loomsed tooted, mis pärinevad valdavalt kodumaistelt väiketootjatelt ehk talunikelt, kes oma kauba koju kätte toimetavad või kelle toodangut turult osta saab, suurendavad köögis valmivate toitude nimistut ning laiendavad neist saadavate maitseelamuste ulatust.

Jõulude paiku, mil erinevate kokanduslike katsetuste tarbeks tooraine valik kapis tavapärasest laiem, sai proovitud Itaaliast Toscana maakonnast pärit torta della nonna't ehk vanaema kooki, allikaks blogi Lottie + Doof, mille omanik oli retsepti omakorda leidnud raamatust "The Mozza Cookbook". Mina vähendasin koguseid pisemale vormile, vahetasin jahusid, vähendasin suhkrukogust ja olin tulemuse üle kõigiti rõõmus ja rahul, vaid pereliikmed olid pisut pahurad ja tõdesid, et ma võinuks ikka suuremat vormi kasutada, et headust pikemaks ajaks jagunud oleks. Teisalt tundus mulle, et põhi oli eriliselt hõrk ning täidis kõige kreemjam just esimesel päeval.

On allikaid, mille kohaselt tähendab torta della nonna kooki, mille põhi on valmistatud pasta frolla'st ehk Itaalia muretainast, täidiseks la crema pasticcera ehk Itaalia keedukreem, kaunistuseks heldelt piiniaseemneid. Siinse teisenduse täidis koosneb hoopis kitsepiima toorjuustust, kohupiimast ja mascarpone'st, mis tähendab nüansirikkamat tulemust, sest kombineeritud on erinevaid tekstuure ja maitsevarjundeid, rohkem on happelisust.


Tainas
75 ml tatrajahu
50 ml täistera speltajahu (peen jahvatus)
35 ml rafineerimata tuhksuhkrut
näpuotsatäis soodat ja küpsetuspulbrit
veidi soola
45 g võid, väikesteks tükkideks lõigatud
1 1/2 munakollast, lahti klopitud
vanillikaunaseemneid

1/2 munavalge
1 sl seedermänniseemneid

Täidis
125 g kitsepiimast toorjuustu
100 ml kitsepiimast kohupiima
25 ml mascarpone't
30 g võid
2 tl tatrajahu
2 tl täistera speltajahu (peen jahvatus)
1/3 tl soola
1 1/2 muna
25 ml suhkrut
vanillikaunaseemneid

Serveerimiseks
mett (eelistatult mõnd põneva maitsega varianti, näiteks kanarbikumett, tatramee sõpradele soovitaks nende lemmikut)

Taina valmistamiseks sega kausis jahud, tuhksuhkur, kergitusained ja sool. Lisa võitükid ning näpi jaheda käega kiirelt, kuni tulemuseks on puru, mis meenutab koostiselt mannat. Lisa munakollased ja vanillikaunaseemned, sega kiirelt läbi, et moodustuks tainapall. Tõsta see jahusele pinnale ning sõtku kiirelt ja kergelt, kuni tainas on ühtlane. Mätsi kergelt lapikuks, mässi toidukilesse ning tõsta umbes tunniks külmkappi.

Mudi jahedat tainast käte vahel, kuni see pehmeneb. Tõsta umbes 2 sl suurune tükk tainast tagasi külmikusse, ülejäänu rulli kergelt jahusel pinnal umbes 21cm läbimõõduga ringiks. Tõsta tainaketas ettevaatlikult 18cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Pane koogivorm vähemalt pooleks tunniks taas külmikusse, võta sealt välja kõrvale tõstetud pisike tainatükk. Rulli see kahe küpsetuspaberi tüki vahel ringiks, mille läbimõõt on umbes 14 cm. Tõsta küpsetuspaberi lehtede vahel umbes pooleks tunniks sügavkülma.

Eelsoojenda ahi 175 kraadini. Võta kahe küpsetuspaberi vahel sügavkülma tõstetud tainaleht uuesti välja ning tõsta ahjuplaadile. Lõika tainaring terava noaga kuueks sektoriks. Võid saadud tükid üksteisest veidi eemale tõsta. Määri tainatükke munavalgega ning puista üle seedermänniseemnetega (vajuta kergelt, et seemned pärast küpsetamist ära ei kukuks). Küpseta tainasektoreid ahjus 3-5 minutit, jälgi hoolega, et need ei kõrbeks. Tõsta jahutusrestile.

Täidise jaoks sega keskmise suurusega kausis vispli abil kokku kitsepiimast toorjuust ja kohupiim, mascarpone ja või. Lisa jahud ja sool, sega läbi. Teises kausis vahusta munad, suhkur ja vanillikaunaseemned heledaks vahuks. Sega munavaht kolmandike kaupa juustukreemi sisse. Ära üle sega.

Tõsta tainaga koogivorm külmikust välja, vala täidis vormi. Küpseta 30-35 minutit, kuni täidis on pealt kuldne. Võta ahjust välja ning lase veidi jahtuda. Serveeri soojalt. Selleks tõsta kuus krõbedat tainasektorit koogile, et moodustuks koogist väiksem ring. Lõika kook sektorite vahedest kuueks tükiks. Tõsta koogitükid serveerimistaldrikutele ning nirista peale veidi mett (mitte magusavajaduse, vaid ikka toreduse pärast!) ja puista peale mõni seedermänniseeme.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar