pühapäev, 7. veebruar 2016

Rootsipärane pidusöök

Toiduarmastajana meeldib mulle väga, kui üks toidukord koosneb mitmest erinevast roast, mille maitsed, tekstuurid ja lõhnad üksteist täiendavad. See on ilmselt ka üks põhjustest, miks ma Lähis-Ida kööki lemmin: neil käib pearooga kaasas ikka mitut sorti värskeid salateid, ahjusooje saiu, määrdeid ja dippe. Kui aeg (ja toitu ootav tühi kõht) vähegi võimaldab, olen üritanud isegi sarnast kommet juurutada. Põnevamaks muutuvad nii söömine kui söögi tegemine, loodetavasti on kaaseinestajatelgi elamus suurem.

Antud juhul oli Ottolenghi suurema osa tööst juba teinud ehk andnud suurepärase Rootsi-pärase suitsulõhevormi retsepti ning möödaminnes maininud, et kõrvale sobivad sulavõile lisaks hästi veel krõbedad leivakesed, värske salat ja külm õlu. Viimane jäi sel korral küll olemata (kuna tahan kõike ise teha, siis ilmselt tuleb oodata keldrisse isikliku pruulikoja sisseseadmist), kuid muus osas järgisin meistri näpunäiteid. Valituks osutusid toore rooskapsa salat, mille õrna mõrkjust tasakaalustasid mahlased õunaviilud ja magusad kuivatatud jõhvikad, samuti vormi enda võist tulenev rammusus, ning peamiselt rukkijahust valminud krõbedad näkileivad. Viimaste puhul avaldus mu vend kahtlust, et ehk panin neisse ka lusikaotsaga MSG-d, miks muidu oli nende söömist nii raske lõpetada.


Kartuli-lõhevorm (retsept Ottolenghi varamust)
500 g kartuleid, kooritud ja 0,5cm viiludeks lõigatud
3 muna
200 ml piima
75 ml vahukoort
soola ja pipart
20 g võid
180 g kuumsuitsulõhe tükke
15 g tilli, hakitud
Kuumuta ahi 160 kraadini. Pane kartuliviilud keskmise suurusega potti ning kata külma veega. Tõsta pott tulele, lase keema tõusta ning keeda u 8 minutit. Kurna, värskenda jooksva vee all ning raputa võimalikult kuivaks.
Vispelda suures kausis kokku munad, piim, vahukoor, 1/3 tl soola ja 1/4 tl jahvatatud musta pipart.
Määri 23cm läbimõõduga ümmargune ahjuvorm sulavõiga. Lao põhjale kolmandik keedukartuliviiludest, puista peale pool lõhest ja pool tillist. Lao peale kolmandik kartulitest, sellele ülejäänud lõhe ja till, kõige peale ülejäänud kartuliviilud. Kalla üle muna-kooreseguga ning jahvata peale musta pipart.
Küpseta ahjus u 35 minutit, kuni munasegu on hüübinud. Tõsta ahjust välja ning lase enne serveerimist 5-10 minutit seista.
    Rooskapsasalat (inspiratsioon Love & Lemons blogist)
    340 g rooskapsaid, peenelt hakitud
    2 õuna, veerandikeks lõigatud, südamik eemaldatud, õhukeselt viilutatud
    1 väike nuikapsas, kooritud, tikkudeks lõigatud
    5 sl kuivatatud jõhvikaid, jämedalt hakitud
    oliiviõli
    sidrunimahla
    soola ja musta pipart
    Sega kõik komponendid kokku, maitsesta ning lase enne serveerimist veidi seista.


    Rukkinäkileivad (retsept Fork & Flower blogist)
    200 g täistera rukkijahu (peen jahvatus)
    80 g täistera nisujahu (peen jahvatus)
    2 tl kuivpärmi
    1 1/2 tl soola
    40 g võid
    80 ml petti
    80 ml vett

    Sega kokku jahud, pärm ja sool. Sulata või, vispelda hulka toasoe pett ja vesi. Kalla vedelikud jahusegu hulka. Sõtku tainast u 10 minutit, kuni moodustub sile tainapall (tainas jääb kõva). Kata rätikuga ning jäta u 1 tund seista.
    Kuumuta ahi 200 kraadini. Puista tööpinnale rukkijahu. Jaga tainapall kaheks ning rulli kumbki osa umbes ahjuplaadi suuruseks. Vahepeal kontrolli, et tainas tööpinna külge ei jääks. Vajadusel lisa jahu. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Soovi korral markeeri tainal terava noaga lõikekohad. Küpseta u 15-20 minutit. Lase veidi jahtuda, murra (mööda lõikejooni) tükkideks.



    1 kommentaar:

    1. Kaaseinestajatest vähemalt üks naudib iga Sinu valmistatud toitu. Ei osanud isegi õllest puudust tunda...

      VastaKustuta