teisipäev, 9. veebruar 2016

Õunakook hapupiima ja kolme jahuga

Möödunud aasta õunasaak oli Tartu kandis külluslik: veel esimeste öökülmade saabudes olid paljudel puudel oksad küpsete viljade all lookas. Kui maja ümbritsevad puud tühjad, võis olla peaaegu kindel, et kuhugi aia tagaossa on tekitatud poolmädanenud õuntest suur kuhi. Sel perioodil kõndisin pisut nukrana ringi, sest mõtlesin aina, mida head neist intensiivse suvise päikese abil valminud viljadest teha annaks. Käisime ka ühel päästeaktsioonil Tartu lähedase valla eramajas: kastid said laotud täis erinevaid õunu nii puude otsast kui alt ning seejärel me oma keldrisse transporditud. Korra paari nädala jooksul käime neid sorteerimas, et plekilisi isendeid täielikust mädanemisest päästa. Keldrikülmi õunu on mõnus niisama nautida, aga osa läheb alati ka suhkruta keediseks, osa küpsetisteks-magustoitudeks.

Algretsept blogist Brooklyn Supper, aga märkimisväärselt kohandatud kohalikele maitse-eelistustele.

50 g toasooja võid
30 g heledat toor-roosuhkrut
1 suure sidruni riivitud koor
1 muna
100 ml peent rukkitäisterajahu
50 ml peent odratäisterajahu
25 ml tatrajahu
1 1/4 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
riivitud muskaatpähklit
75 ml hapupiima
3 õuna, südamik eemaldatud ja viilutatud 1/2 cm paksusteks viiludeks

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata 18cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, määri küljed võiga. Hõõru kausis suhkur ja sidrunikoor segamini. Lisa toasoe või ning vahusta kreemiks. Lisa muna, vahusta madalal kiirusel, kuni segu on ühtlane. Sega omavahel kõik kuivained. Lisa pool võisegule, seejärel kalla juurde hapupiim ning siis ülejäänud kuivainesegu. Ära tainast liiga palju töötle. Kalla tainas vormi ning kata õunaviiludega. Küpseta u 40 minutit. Maitseb kõige paremini esimesel päeval.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar