teisipäev, 2. veebruar 2016

Praetud riis laukudega

Ma ei saa sinna midagi parata, aga pärast loendamatuid pudru seltsis veedetud hommikuid Inglismaal ei ole mu isu soojendava teraviljakausitäie järele endiselt taastunud. Instagramis nähtavad kaunid kompositsioonid on aeg-ajalt kiusatuse tekitanud, millele ma ka järele olen andnud, aga välja pakutud kombinatsioon peab kindlasti millegipoolest intrigeerima, edumaa on seejuures enamasti just soolastel toitudel. Alljärgnev praetud riisi retsept liigitub minu jaoks samuti pudru alla, sest sisaldab teravilju. Maitsesügavust lisavad (ja tervist toovad!) mõõdukal kuumusel hautatud erinevad laugud, tekstuuri muudavad põnevamaks praetud seenetükid, särtsu toob tšilli-majoneesikaste.

Kahele (kasutasin veidi mugandatud kujul blogija Molly Yehi retsepti)

2 muna
1/2 tl Dijoni sinepit
1/2 tl sidrunimahla
1 1/2 sl oliiviõli
1/2 sl päevalilleseemneõli
1 tl tšillikastet
1 tl päevalilleseemneõli
1 portobello seen, jämedalt hakitud

20 g võid
1 suurem sibul, kooritud ja hakitud
1 šalottsibul, kooritud ja hakitud
1 porru, valge ja heleroheline osa, hakitud
2 suurt rohelist sibulat või talisibulat, hakitud
1 suurem küüslauguküüs, peenelt hakitud
u 2cm tükk ingverit, kooritud ja peenelt hakitud
2 dl keedetud pruuni riisi
1 tl valge veini äädikat
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
serveerimiseks rohelist sibulat, hakitud

2 little gem'i
1 väikese laimi mahl

Eralda ühe muna kollane valgest: pane munavalge ühte kaussi, munakollane teise kaussi. Tõsta pool munakollasest tagasi munavalge juurde. Lisa munakollase ja -valge segusse ka teine muna, klopi vispliga kergelt segamini ning maitsest soola ja musta pipraga. Tõsta kauss kõrvale.

Lisa poolele munakollasele õige veidi soola, 1/2 tl Dijoni sinepit ja 1/2 tl sidrunimahla. Vispelda segamini ning hakka pidevalt vispeldades tilkhaaval oliivi- ja päevalilleseemneõli lisama. Kui tegevus on õigesti koordineeritud, peaks varsti olema tulemuseks majoneesilaadne kaste. Sega hulka 1 tl tšillikastet. Paranda maitsestust.

Soojenda pannil keskmisel kuumusel 1 tl päevalilleseemneõli. Kalla pannile lahtiklopitud munasegu ning kuumuta aeglaselt segades paar minutit, kuni munad on hüübinud. Tõsta kaussi. Pane kuivale pannile tükeldatud seen, maitsesta soolaga. Kuumuta segamata, kuni seenetükid tumenevad ja on eraldanud veidi vedelikku. Sega, kuumuta veel veidi, tõsta kaussi.

Sulata pannil või, lisa hakitud sibul, šalottsibul, porru ja rohelised sibulad, maitsesta soolaga. Kuumuta aeg-ajalt segades u 15 minutit, kuid jälgi, et laugud ei pruunistuks, vaid pehmeneks. Vajadusel alanda kuumust.  Lisa peenelt hakitud küüslauguküüs ja ingver, kuumuta segades veel paar minutit. Sega hulka äädikas, et pannipõhja külge jäänud tükid lahti tuleksid. Lisa riis ja munahüüve, sega kiirelt läbi ning jäta u 5 minutiks pannile, et riis pruunistuks. Ära vahepeal sega.

Haki jämedalt little gem'i pead, sega laimimahlaga ja jaga kahele taldrikule. Taldrikute teisele poolele tõsta seenetükid, nende peale jaga praetud riis. Puista üle hakitud rohelise sibulaga ning tõsta kummalegi portsule paar lusikatäit tšillikastmega maitsestatud majoneesikastet.

Alustuseks sobib suurepäraselt pakkuda valge greibi ja pomeli viile, millele võib soovi korral ka veidi meresoolahelbeid peale puistata.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar