laupäev, 28. veebruar 2015

Rukkipuder pirnide ja mandlivõiga

Ei teagi, kas põhjuseks on igatsus koduleiva järele või vabariigi aastapäeva tähistamisele järgnenud isamaalisuse laine, aga viimasel pudruhommikul osutusid valituks rukkihelbed. Nende tekstuur on kaerahelvestega võrreldes toekam ning maitse iseloomukam, sügav ja kergelt hapukas. Mandlivõi lisab kreemisust ja sobitub suurepäraselt kergelt kuumutatud pirni magususega. Teadjamad väidavad, et veriapelsinide hooaeg on selleks aastaks peagi lõppemas, nii et veel saada olevaid isendeid tasub erinevatele toitudele maitse ja värvi rikastamiseks lisada. Mul kahjuks ühtegi sügavpunast tsitruselist osta pole õnnestunud, veriapesinide asemel oleks täpsem neid ehk loojanguapelsinideks kutsuda.


1 dl rukkihelbeid
2 kuivatatud viigimarja, tükeldatud
2 dl vett
pisut soola
1 küps pirn, kooritud ja jämedalt tükeldatud
veidi riivitud ingverijuurt
1 tl mandlivõid (mul oli röstitud koorimata mandlitest)

1 veriapelsin, fileeritud ja viilutatud
veidi röstitud mandlilaaste või tükeldatud mandleid

Pane rukkihelbed paksupõhjalisse kastrulisse mõõdukale tulele, kuumuta paar minutit, kuniks potist hakkab tulema mõnusat lõhna. Lisa tükeldatud viigimarjad ja vesi, kata pott kaanega ja lase keema tõusta. Alanda kuumust, lase madalal tulel podiseda, kuni kogu vedelik on imendunud. Lisa maitse järgi soola ja riivitud ingverijuurt, sega hulka ka jämedad pirnitükid ja mandlivõi. Tõsta pott tulelt ja lase kaane all veel 3-5 minutit seista. Tõsta puder kaussi ning serveeri apelsiniviilude ja röstitud mandlitega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar