teisipäev, 27. jaanuar 2015

Lilla, roheline ja kollane

Viimasel turukülastusel viitasin ühele müüjale, et lettidelt leitav väheneb iga nädalaga nii koguse kui sortimendi mõttes. Mu vestluskaaslane nõustus mu tähelepanekuga ja tõdes, et see on tingitud looduse ringkäigust: peagi on saabumas näljalünk ("hunger gap") ehk talveks varutud juurikad hakkavad otsa lõppema, ent külvatu pole veel tärganud. Pärast tänast lõunasööki rõõmustasin: vähemalt hetkel on võimalik pea täielikult ümbruskonna toodangule tuginedes luua külluslik taldrikutäis. Loodame, et värvi ja mitmekesisust jagub vähemalt esimeste rabarbrivarte tärkamiseni!




seedermänniseemneid, kuival pannil või ahjus röstitud

kõrvits, tükeldatud u 1,5cm kuubikuteks
oliiviõli
riivitud muskaatpähklit
tšillihelbeid
soola
peotäis tumedaid seemneteta viinamarju (mul olid sable viinamarjad: üsna väikesed, muskaadise meki ja õhukese nahaga)

punast veiniäädikat
peenelt riivitud kitsepiimajuustu
peenelt hakitud šalottsibulat
oliiviõli
soola

noort lillat lehtkapsast (lacinato kale), peenelt hakitud
punast peakapsast, riivitud
käharpeterselli, peenelt hakitud

kitsepiimajuustulaaste

Soojenda pannil keskmisel kuumusel oliiviõli, lisa kõrvitsatükid ja maitseained. Sega läbi ja kata pann kaanega. Keera kuumus madalamaks. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kõrvits on peaaegu pehme. (Kui soovid, et kõrvits jääks mahlasem, on mõistlik panni, kaas peal, aeg-ajalt raputada, et mitte auru välja lasta.) Tõsta pannilt kaas, lisa viinamarjad ja kuumuta kaaneta, kuni kõrvitsatükid on pehmed. Vajadusel sega vahepeal.

Sega salatikausis äädikas, riivitud kitsepiimajuust, peenelt hakitud šalottsibul ja sool oliiviõliga. Lisa soojad kõrvitsatükida ja viinamarjad (nõnda toimides imenduvad maitsed eriti hästi kõrvitsasse ning juust sulab veidi). Lisa hakitud kapsad, petersell ja seedermänniseemned. Sega korralikult läbi. Lõpuks lisa õhukesed kitsepiimajuustulaastud ning sega veel kergelt. Naudi nii silmade kui suuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar