pühapäev, 8. november 2015

Moon - palju seemneid, vähe õisi

Eelmisel pealinnatiirul sai Võrgu tänaval asuva Mooni akendest sisse kiigatud pärast naabermajas asuva poe Uba ja Humal külastamist. Tol õhtupoolikul oli rahvast palju, ühtki vaba lauda silm esimese hooga ei haaranudki, õhkkond tundus kodune ja kutsuv, lubasime järgmisel korral paigaga lähemat tutvust teha. Selleks sai aeg, mil lõuna juba läbi, aga õhtusöögi jaoks aeg veel pisut varane. Hea söögi himustajaid kellaaeg muidugi ei takista, kui kõhus ruumi jagub. Vabu laudu oli ohtralt, aga suuremal osal neist pisike must klotsike kirjaga "Reserveeritud alates...". Meil broneeringut polnud, aga laua saime küll, sest oma eineid pikemalt planeerivate klientide saabumiseni oli veel omajagu aega.

Söögisaalis liikusid ringi ettekandjad, kel Facebooki info kohaselt uued ja pilkupüüdvad kleidid seljas ja naeratus näol. Letiesises kapis oli palju armsat vara, mida uudistada, nii taldrikuid, teekanne kui kokaraamatuid. Õhtusöögikaaslasega kahepeale tuvastasime seintel rippuvatel suurtel portreefotodel kujutatud naisi. Õhus heljus praetud kala ja pikalt haudunud boršisupi lõhn, mis tegi menüüga tutvumise üsna raskeks. Pelmeenid, pirukad või pliinid, uhhaa või borš - kõik kõlasid nõnda paljulubavalt, koduselt, toitvalt ja maitsvalt. Ettekandja andis teada, et uued sügistoidud on olnud saadaval vaid loetud päevad, otsustasimegi proovida, mis maitse on sügistalvisel ajal Mooni kokkade jaoks. 

Rukkikuklipoolik ja Mooni moonisai

Pisut klassikalisemate leivaviilude asemel üllatati Moonis nupsukujuliste köömneleibadega, millel lapsepõlvest tuttava köömnetega peenleiva mekk. Või oli pehmele leivale määrimiseks pisut liiga kõva. Helde moonilisand saias tagas mõnusa krõmpsu, maitse üllatusi ei pakkunud. 

Hautatud küülikukoib kartulipannkookide, broccolini ning kukeseenekastmega (15 eurot)

Kirja pandud komponentide poolest võlus küülikukoib, ent kahjuks tuleb tõdeda kodumaised kukeseened ja eksootiline broccoli kõlasid valgel paberil kokku tunduvalt paremini kui valgel taldrikul. Koorene kukeseenekaste polnud võrreldavgi möödunud suvel Põhjakal söödud kukeseenekastmega, broccolini oli soolavaba ja minu jaoks liiga pehmeks keedetud, kartulipannkoogid olid küll krõbedad, kuid sarnaselt pehme küülikulihaga nappis sel maitset. Marineeritud kapsas kahjuks muid iseloomutuid elemente ei päästnud.

Suitsutatud pardifilee punase hapukapsa ja maapirniga sidruni-meekastmes (14.50 eurot)

Suitsutatud pardifileed lubati medium-küpsusastmes ning nõnda see taldrikul minu ette ka saabus. Nahk oli mõnusalt krõbe, kaste parajalt mesine ja maitseküllane. Punane hapukapsas oli jõululik variatsioon Mulgi kapsa teemal: magushapu ja tangudest kleepjas. Maapirnipüree siidisus oli tarvilik lisand, aga hernevõrsed ja röstitud pastinaak oleks võinud olla olemata. 

Must kohv ja Mooni mooniküpsised

Pärast pisukest pettumist pearoogades pidasime pikalt aru, kas ka midagi magustoiduosakonnast proovida julgeme. Kodused ebaõnnestunud katsetused Napoleoni koogiga on tekitanud hasartliku soovi uurida, millised on elukutseliste kokkade arusaamad heast mille-feuille'st. 

Venepärane Napoleoni kook pohlamoosi ja pohlajäätisega (5 eurot)
Mooni variant oli pehmete põhjadega, täidiseks kondenspiimakreem, mis minu arvates väga juustuselt lõhnas. Ehk oli juurde segatud Merevaiku? Koogi ja jäätise magusust tasakaalustas veidi lisandina pakutud pohlamoos, mille tegid meeldivaks terveks jäetud marjad. Kohvi mõrkjus oli küll suureks abiks, kuid magustoit tervikuna jäi siiski veidi liiga läägeks. 

Igal Mooni söögilaual oli pisike tumedast klaasist vaas, milles üksik lilla nelgiõis, vars lühike. See kujund iseloomustab hästi ka minu einestamiskogemust Moonis: lill iseenesest on ju kaunis, aga konkreetne sort ei kuulu mu lemmikute hulka, on lõhnatu, iseloomutu. Oli häid ideid, aga teostus jäi ootustele alla. Ehk oli menüü nõnda uus, et põhitoitude maitsed olid veel paika timmimata?

Interjöör: 6/10 (fotod lisasid inimlikku soojust, aga puidufragmendid tekitasid miskipärast liiga tugeva seose saunaga)
Teenindus: 7/10 (esialgu paljutõotav ja tähelepanelik, hiljem aga eemalolev, paarile küsimusele jäi vastus saamata)
Toit: 4/10 (kodune ja lihtne toit on kontseptsioonina väga sümpaatne, aga see ei peaks tähendama magedust ja maitsenappust)
Hinna ja kvaliteedi suhe: 6/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar