Kulinaarses mõttes on kõigi
erinevate pidulike päevade ühiseks nimetajaks tort: ei ole tähtpäeva, mida tass
kuuma teed või kohvi ühes tordilõiguga meeldejäävamaks ei suudaks muuta. Kuna
armastan uusi maitseelamusi ning üht retsepti enamasti mitut korda ei kasuta,
eelneb pidupäevadele alati sobiva tordiretsepti otsimine ning hiljem selle
täpne järgimine. Sel aastal inspireeris juba 5. korda toimuv Nami-Nami isamaaliste tortide konkurss mind retsepti ise kokku panema.
Eesmärgiks olid
puhtad ja kerged maitsed ning visuaalne sarnasus meie sinimustvalgega. Soovisin kasutada kodumaist toorainet, ent lubasin enesele ka vajadusel pöörduda meist pikemate kokanduslike kogemustega rahvaste poole, ikka selleks, et tulemus oleks parim võimalikest. Väike
koogisööjate arv tingis 18-sentimeetrise läbimõõduga vormi kasutamise ning andis
tulemuseks kõrgema tordi. Saavutamaks valget värvi, otsustasin tavalise
biskviidi asemel valmistada ainult munavalgetest koosneva põhja, tuginedes
suures osas David Lebovitzi inglikoogi retseptile. Lipu musta triibu loomiseks
otsustasin inglikoogi põhiretsepti täiendada kakaopulbriga. Inglikoogi
õhulisusega uskusin sobivat vanilli- ja šokolaadikeedukreemi, mille põhiretsepti võtsin Jill Normani toimetatud mahukast teosest „Suur kokaraamat“ (lk 560).
Lipu sinise värviga seostusid suvel metsast nopitud ja värskete marjade mõttes
kasinaks talveperioodiks sügavkülma pandud mustikad.
Juhtus aga nõnda, et tulemus
erines mõnevõrra minu esialgsest kujutluspildist. Mulle näis, et trikoloori
tagant kumas Nõukogude Liidu punalipp – Eesti ajaloo paratamatuse, Nõukogude
okupatsiooni sümbol, mis meie tegelikku iseseisvusaega märkimisväärselt lühendas. Punane
toon värvis musta pruuniks ning andis taevasinise asemel tulemuseks lilla. Tort pani mõtlema Eesti ajaloole ja tulevikule ning maitses sööjatele väga, olles õhuline ja kerge, ent samas kreemine. Erinevad tekstuurid moodustasid äärmiselt nauditava terviku. Oli vanilli magusust, tumeda šokolaadi tummisust ja mustikate hapusust, mis rõhutas veel kord Eesti mineviku ja ka praeguse aja mitmetahulisust: maitse, mis jääb domineerima, on igaühel isesugune.
Hele põhi
3 suurt munavalget
35 g jahu
55 + 25 g peensuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl värsket sidrunimahla
0,5 tl vanillisuhkrut
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sõelu
kaussi jahu, 25 g peensuhkrut, vanillisuhkur ja sool. Vahusta teises kausis munavalgeid madalal
kiirusel vahu tekkimiseni. Lisa sidrunimahl ning vahusta edasi keskmisel
kiirusel, kuni tekivad tipud. Lisa maksimaalsel kiirusel vahustades järk-järgult
55 g peensuhkrut. Väldi ülevahustamist: segu peaks olema pehme, mitte kuiv.
Sõelu spaatliga segades osakaupa sisse jahusegu. Kalla tainas
18-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhi on kaetud
küpsetuspaberiga. Oluline on ääri mitte küpsetuspaberiga katta ega rasvainega määrida, et
kook hiljem alla ei vajuks. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Võta vorm
kohe ahjust välja ning tõsta tagurpidi restile jahtuma.
Tume põhi
3 suurt munavalget
25 g jahu
15 g kakaopulbrit
55 + 25 g peensuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl värsket sidrunimahla
0,5 tl vanillisuhkrut
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sõelu
kaussi jahu, kakaopulber 25 g peensuhkrut, vanillisuhkur ja sool. Vahusta teises kausis munavalgeid madalal
kiirusel vahu tekkimiseni. Lisa sidrunimahl ning vahusta edasi keskmisel
kiirusel, kuni tekivad tipud. Lisa maksimaalsel kiirusel vahustades järk-järgult
55 g peensuhkrut. Väldi ülevahustamist: segu peaks olema pehme, mitte kuiv.
Sõelu
spaatliga segades osakaupa sisse jahusegu. Kalla tainas
18-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhi on kaetud
küpsetuspaberiga. Oluline on ääri mitte küpsetuspaberiga katta ega rasvainega määrida, et
kook hiljem alla ei vajuks. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Võta vorm
kohe ahjust välja ning tõsta tagurpidi restile jahtuma.
Keedukreem
250 ml piima
25 g maisitärklist
20 + 20 g suhkrut
1 väiksem vanillikaun
3 munakollast
25 g toasooja väikesteks
tükkideks lõigatud võid
50 g riivitud tumedat (70-protsendilist)
šokolaadi
Vispelda paksupõhjalises
kastrulis kokku piim, maisitärklis ja 20 g suhkrut. Lõika vanillikaun pikuti pooleks,
kaabi noaotsaga seemned välja ning tõsta nii vanilllikaun kui –seemned potti.
Aja piimasegu pidevalt vispeldades keema. Vispelda kausis kokku munakollased ja
20 g suhkrut. Vala kuum piimasegu järk-järgult ja võimalikult peene nirena vispeldades
munakollastele. Vala segu kastrulisse tagasi ning kuumuta pidevalt vispeldades
keemiseni. Aseta pott külma veega täidetud kaussi, võta vanillikaun kreemist
välja ning jahuta kreemi vispeldades. Kui segu on veidi jahtunud (u 60
kraadini), lisa võitükid ja vispelda segu, kuni või on sulanud ning kreem
läikiv ja ühtlane. Vala umbes kolmandik või veidi rohkem kreemist teise kaussi
ning vispelda osakaupa juurde riivitud tume šokolaad.
Marjatarretis
300 g mustikaid
1 sl värsket sidrunimahla
2 dl vahukoort
10 + 10 g suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
8 g želatiini
Kui kasutad külmutatud
mustikaid, nõruta need esmalt. Vala saadud mahl želatiinipulbrile ning lase
umbes 5 minutit paisuda. Sulata želatiinisegu vesivannil. Lisa marjadele 10 g
suhkrut ja sidrunimahl ning püreesta saumikseriga. Teises kausis vahusta
ülejäänud 10 g suhkru ja vanillisuhkruga vahukoor. Nirista mustikapüreele
pidevalt vispeldades juurde veidi jahtunud želatiin ning sega juurde vahukoor. Vala
mustikakreem 18-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhi on
küpsetuspaberiga vooderdatud. Tõsta vähemalt kaheks tunniks külmikusse tarduma.
Võta pidupäevale sobiv
tordialus ning tõsta sellele hele põhi, mille äärtelt võid soovi korral õhukese
kihi ära lõigata, et alumine kiht jääks valge, mitte beež. Kui lõikad heleda
põhja väiksemaks, pead seda tegema ka tumeda põhjaga, muidu jääb alumine kiht
ülemistega võrreldes liiga väike ning tort võib oma raskuse all kokku vajuda. Määri
hele keedukreem ühtlaselt põhjale ning aseta sellele tume põhi. Sellele määri
tume keedukreem. Võta külmikust välja marjatarretis ning eemalda vette kastetud
noa abil vormi ümbris. Tõsta tarretisekiht ettevaatlikult tumeda kreemiga
kaetud põhjale. Vajadusel õgvenda ääri.
Nautisime kooki tassi kohviga ning mõtisklesime kõige olnu ja tuleva üle. Elagu Eesti!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar