Öeldakse, et ilmas leidub kaht tüüpi inimesi: esimesed söövad,
selleks et elada, teised elavad, selleks et süüa. Mulle näib, et aja
jooksul on minu sümpaatia teise grupi liikmete vastu aina kasvanud, sest
üldiselt on küll tervislik kõiges mõõdukust säilitada, ent eks
mõõdukaks tuleks jääda ka oma mõõdukuseihaluses. Olgu toitumine hetkel
minu äärmuseks, kuigi vaevalt see kiindumus igikestev on. Seniks aga,
kuni kireleek lõõmab, püüan toimuvast kõik võimaliku võtta.
Mu
mälu on küll selektiivne, ent võib vist üsna kindlalt väita, et
esimesed kulinaarsed eksperimendid leidsid aset ajal, mil õppisin
algkoolis. Tõenäolisem on, et mitte kooliajal, vaid suvevaheajal, mil
olin sage külaline oma maal elavate sugulaste juures. Nende köögis oli
üksteise kõrval kaks sahtlit: ühes neis hoiti tainarulle, kääre, nuge ja
muid terariistu, teise oli paigutatud retseptiraamatute kollektsioon.
Kui tüdrukutega midagi magusat himustasime, oli mõistlik just viimane
sahtel avada ning endale mõni meelepärane retsept valida. Paljud
tekstidest olid kirjutatud käsitsi, mõned vihikutesse, mõned üksikutele
lehtedele. Minust vanem, asjatundlikum ja pealegi kohalike köögioludega
tuttav sugulane võttis liidrirolli enda kanda, otsis välja vajalikud
tööriistad ja toiduained ning asjalik toimetamine võis alata. Tulemust
mekkisime alati koos, maitsta sai nii tema kui minu pere ning enamasti
palusin ühes emale-vanaemadele-vennale mõeldud koogisaadetisega ka
retsepti. Üks, mis kauaks meie pere retseptivaramusse jäi, kandis vist
pealkirja "Virpi-sebra kook". Munadest, suhkrust, jahust,
küpsetuspulbrist ja hapukoorest valmis tainas, millest poolele segati juurde Meie Margi kakaod. Järgmises faasis tuli näidata üles
teatavat osavust: heledast ja tumedast tainast pidid moodustuma ruudud.
Küpsenud põhi tuli kindlasti kaunistada metsmaasikatega ning võib-olla
hapukoore-suhkrusegu või šokolaadivõõbaga. Minu esimene "oma" retsept
sündis just nimelt selle koogi ainetel: kaunistuseks mõeldud
metsmaasikad vahetasin sügisesel ajal koduaiast korjatud õunte vastu,
mille viilutatuna taina sisse kallasin, sordiks loomulikult hõrk ja
mahlane "Valge klaar". Järgmine pikaajaline lemmik kuulus samuti
kondiitritoodete hulka: munadest, jahust, kondenspiimast ja hapukoorest
valmistatud põhjad katsin hapukoore-kakaokreemi ning oma põllult
korjatud viilutatud maasikatega. Viimasele kihile asetasin viilude
asemel loomulikult kõige suuremad ja punasemad viljad. Retsept oli musta geelipliiatsi ja püüdlike kirjatähtedega
üles tähendatud roheliste kaantega Salme Masso lastele mõeldud
retseptiraamatu viimastele lehekülgedele.
Pannkooke, mis
on enamasti värskete köögikodanike esimeseks kokanduslikuks avantüüriks,
proovisin mina esimest korda valmistada alles aastaid hiljem. Minu
lapsepõlves valmisid koogid alati pühapäeviti, enamasti suurel
puupliidil ning rauast pannil, küpsetajaks ema. Meie pühapäevane
pannkoogitegu ei alanud mitte taina valmistamisega, vaid pliidi alla
tule tegemisega. Suvel läks see kiirelt ja märkamatult, talvel tundus
kuluvat terve igavik, kuni puuhalud, mille ema või vanaema puukuurist
sülega toonud, lõpuks sooja andma hakkasid. Tainas valmis potisetudelt
ostetud suures sinakashallis savist kausis. Mune klopiti suurusest
sõltuvalt lahti neli või viis, suhkrut lisati supilusikaga vastavalt
munade arvule, näpuotsaga raputati juurde soola, maapiima kulus alati
täpselt pooleliitrise purgi jagu, nisujahu kallati otse kotist, nii et
tainas oleks hapukoorepaksune. Pannkooke teistel nädalapäevadel
himustada tundus suisa pisut kohatu. See-eest nädalavahetusel oli, mida
oodata: säriseva õli sees praetud pontsakad pisikesed pannkoogid, mis
seest pehmed ja pealt kuldsed. Kui mu vanaema sooje kooke pigem moosiga
garneeris, väites, et muidu ei tunne ta pannkoogi "oma" maitset, siis
mulle meeldis moosi kookidele suurte lusikatäite kaupa kuhjata. Suvel
eelneski pannkookide küpsetamisele vahel varahommikune retk põllule, et
moosi jaoks maasikaid noppida. Minu mälestustes paistis neil hommikutel
alati ere päike ning kastene hein tegi plätades olevad paljad jalalabad
otsekohe märjaks ja pisut poriseks. Kaussi korjatud maasikad surus ema
suure puulusika või vahel parema käega puruks (aga mitte püreeks, sest
suured maasikatükid pidid kindlasti jääma!) ning lisas punasest valgete
mummudega plekknõust veidi suhkrut. Milline lõhn, värv ja maitse!
Sügisel asendas maasikamoosi õunakeedis: selleks viilutasid ema ja
vanaema õunad juba eelmise päeva õhtul valmis ning panid kollase
malmpotiga pliidile järgmist päeva ootama. Hommikul, kui puuhalud juba
pliidi all pragisedes põlesid, hakkas ka õunamoos pliidil podisema. Nii
sai kookidega kuuma keedist nautida. Täiskasvanud jõid kookide kõrvale
alati suures valges kastrulis keedetud kohvi, mina jäin seevastu alati
külmale piimale truuks, olgugi et muidu külas viibides koogitüki kõrvale
alati kõige kangemat kohvi nõudsin.
Armastusest toidu
vastu olen viimasel ajal köögis aina enam aega veetma hakanud.
Keskendumine magusatele küpsetistele on jäänud minevikku ning nüüd on
minu jaoks võrdväärselt põnev katsetada nii suppide, hautiste, putrude,
praadide kui magustoitudega. Enamasti tuginen retseptidele, kuid
sõltuvalt isiklikest maitseeelistustest, kodus kappides leiduvast ning
tujust sünnivad aeg-ajalt muudatused. Kui võimalik, püüan sama retsepti
korduvalt mitte kasutada, vaid alati midagi uutmoodi teha. Sööjatele on see risk, mulle - väljakutse. Elu on liiga lühike, et alati mööda samu radu käia.
Inspiratsiooni saamiseks külastan peamiselt kodumaiseid toidublogisid,
millel olen regulaarselt silma peal hoidnud vist veidi üle kahe
aasta.Vahepealse aja vältel on lugemismaterjal aina põnevamaks muutunud
ning suurepärase kvaliteediga fotod suudavad juba peaaegu lõhnu-maitseid
edastada. Aeg-ajalt uurin ka ingliskeelseid toiduteemadele keskenduvaid
avalikke veebipäevikuid, kuid neis orienteeruda on tunduvalt keerukam.
Põhipõhjuseks on nende lõpmatusele lähenev arv ning pidevad uued
sissekanded, mis tekitavad tunde, et toimuvaga sammu pidada on
praktiliselt võimatu. Seepärast on mul aja jooksul lemmikud kujunenud:
naudin eriti blogisid, mis lisaks konkreetsetele retseptidele
analüüsivad toidu sotsiaalset mõõdet, lahkavad erinevaid toitumises
esinevaid trende ja pakuvad alternatiivsed lähenemisnurki, kirjeldavad
toiduaineid bioloogilisest perspektiivist lähtuvalt ning annavad edasi
toidu valmistamisega seotud tundeid ja meeleolusid.
Enda
toidublogi loomisele mõtlesin esimest korda eelmisel suvel, kuid
esimeseks takistuseks sai sellele nime andmine. Leidsin, et kui juba
nimi kimbatust põhjustab, jääksin ilmselt ka sisuga hätta. Uue
aastanumbriga saabus inspiratsioon ja uus ind ning kuigi jäänud on palju
kahtlusi, otsustasin oma ettevõtmisega algust teha. Loodetavasti
andestab lugeja unikaalsete retseptide (kui midagi sellist kulinaarias
üldse võimalik on) esialgu ilmselt olematu osakaalu ja ääretult suure arengupotentsiaaliga fotod
ning suhtub sallivalt veel ühe amatöörist toiduarmastaja veebiruumi saabumisse.
Palju meeldejäävaid kokanduslikke elamusi!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar