teisipäev, 26. veebruar 2013

Pho nuudlisupi ainetel

Supp on meil menüüs vähemalt korra nädalas. Kui suvisel ajal sööme rõõmuga külm- ja püreesuppe, siis külmadel talvekuudel tekib isu tummisema leeme järele. Viimati valminud läätsesupp, borš, hapukapsasupp, rassolnik ja hernesupp maitsesid värske isetehtud rukkileivaga suurepäraselt. Viimasel ajal on meie pereliikmeid kordamööda kimbutanud kesine enesetunne, mis sageli osutub prelüüdiks gripile. Vältimaks viimast, püüdsime tervist kosutada tavapärasest pisut vürtsikama pho supiga. Sõna "pho" häälduse kohta võib internetiavarustest vastakaid selgitusi leida, ent ühele üsna usaldusväärsele postitusele tuginedes julgeksin soovitada hääldust [fə̃ː]. Pho on 20. sajandi alguses Vietnami põhjaosas sündinud toit, mille põhikomponentideks on puljong, riisinuudlid, ürdid ja liha (enamasti veise- või kanaliha). 


Näpunäiteid pho valmistamiseks on leida igale maitsele. Kogu mitmekesisuse juures on kindel vaid üks: supitegu tuleb ikka puljongi valmistamisest alustada. Põneva retsepti selleks olin leidnud juba nädalate eest Sarah Brittoni ajaveebist "My New Roots". Vähendasin pisut nii sibula kui vürtside kogust.

Puljong
600 g sibulaid (võib kasutada erinevaid sorte)
40 g värsket ingverit
1 sl fenkoliseemneid
0,5 tl purustatud kardemoni
2 tähtaniisi
5 nelki
5 tera musta pipart
1 kaneelikoor
0,5 sl meresoola
1,5 liitrit vett

Koori ja haki sibulad, seda võib teha vaba käega ja üsna korrapäratult. Lõika ingverijuur õhukesteks viiludeks, koorida pole tarvis. Mõõda potti külm vesi, lisa sibulad, ingver ja kõik maitseained (sh sool). Aja vedelik keema, keera kuumus madalamaks ning lase puljongil umbes tund aega kaane all podiseda. Kurna vedelik läbi tiheda sõela. Kuigi supi võib teha veganitele sobivaks, leidus meie supis seekord ka pisut liha. Selleks ajasin kurnatud puljongi uuesti keema, lisasin 200 g tükeldatud kalkuni kintsuliha ning keetsin leent 10 minutit.

Supi ülejäänud komponentidele, mis tuleb taldrikutele asetada ja puljongiga üle kallata, võib läheneda väga loovalt ning lähtuda oma tujust, isust ja külmiku varustatusest. Kuna tegemist on nuudlisupiga, siis nimikomponendist loobuda poleks ilmselt mõtet. Meie kasutasime ühte lehte riisinuudleid, mida tuleks umbes 5 minutit keeta, siis sõelale kurnata, külma veega loputada ning kääridega tükeldada. Ilmselt sobivad hästi ka tatrajahust valmistatud soba nuudlid (mul ei ole neid toidupoodidest veel leida õnnestunud) või munanuudlid. Lisasime veel eelnevalt paar minutit aurutatud brokoliõisikuid, kaks päeva varem idanema pandud mungube, hakitud murulauku, tükeldatud avokaadot ja röstitud seesamiseemneid. Maitsestuse viimistlemiseks sobib hästi laimimahl.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar